Sushi workshop

Het programma van de workshop ziet er als volgt uit:

Je wordt verwelkomd met een drankje. Ondertussen wordt uitgelegd hoe de werkwijze van de middag of avond zal zijn. Tijdens de 4 uur durende workshop rol, vouw en snijd je de verse ingrediënten tot ware sushi-kunstwerkjes. Je begint met zeer eenvoudige sushi's te maken en naarmate de workshop vordert worden ook de sushi's moeilijker. Natuurlijk eten we  de sushi's ook gezellig op.

Deze workshop is maaltijdvullend en je krijgt ook nog de mogelijkheid om wat extra te maken om mee naar huis te nemen en zo het thuisfront te verbazen. Je mag het sushimatje en de recepten ook mee naar huis nemen.

 

 

 

 

Soorten sushi:

  • Nigiri-zushi: Rijstbolletje met een topping van vis, ei of groenten. De vis kan rauw, gekookt of gebakken zijn, gemarineerd of puur.

  • Maki-zushi: Rijstrol, omwikkeld met noriblad, met daarin een vulling van vis, ei en groenten of een combinatie.

  • Gunkan-maki: Rijstbolletje, omwikkeld met noriblad, voor het gebruik van zachtere vulling.

  • Temaki: Een lossere met de hand gerolde variëteit van maki.

  • Futo-maki: Grote rijstrol, omwikkeld met noriblad, met als doel meerdere ingrediënten te combineren, waardoor de rol groter wordt.

  • Tamago: De topping van deze sushi bestaat uit zoete omelet en wordt traditioneel aan het eind van een maaltijd gegeten als een soort dessert.

  • Inari: Gebakken tofu-envelopjes gevuld met sushi-rijst al dan niet met sesam.

  • Sashimi: Fijngesneden plakjes rauwe vis.
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Benodigdheden voor sushi:

•    Kom azijnwater
•    Rijstazijn, suiker en zout
•    Japanse rijst, deze heeft een ronde korrel
•    Houten schaal (hangiri)
•    Houten lepel
•    Scherp mes
•    Snijplank
•    Bamboematje
•    Norivellen
•    Sesamzaadjes
•    Japanse mayonaise
•    Sojasaus
•    Wasabi
•    Gember
•    Beleg: groente, vis, vlees of omelet  


 


Ben je vegetarisch of lust je geen rauwe vis?

Dat is geen enkel probleem want sushi bestaat uit verschillende ingrediënten zoals tofuzakjes (inari), avocado, paprika, bieslook, komkommer en Japanse omelet (tamago).

  

 

 Sushi bij zwangerschap?

Als je zwanger bent, vraag je je misschien af of je wel sushi mag eten. Vaak denken mensen dat sushi alleen uit rauwe vis bestaat. Maar je kunt andere ingrediënten kiezen die je wèl mag hebben, zoals gekookte garnaal, tonijnsalade en krabsticks. Naast vis is er ook een assortiment vegetarische sushi.


Vacuümverpakte gerookte vis mag je echter niet eten als je zwanger bent. Ook roofvissen die veel kwik bevatten zijn verboden zoals verse tonijn, haai, zwaardvis, koningsmakreel en snoekbaars.

Tonijn uit blik bevat veel minder kwik en mag je dus wel eten.
 

 

 Hoe sushi’s eten?

Je eet sushi's niet met mes en vork. Je kunt ze  met stokjes eten, maar wie geen weg weet met stokjes kan opgelucht ademhalen want je mag ze ook met de handen eten. De Japanners nemen de sushi's tussen de duim en de wijsvinger en stoppen het op deze manier in de mond (zie plaatje). Natuurlijk oefenen we dit tijdens de workshop!

 
De etiquette schrijft voor dat je niet de rijst in de soyasaus moet dippen, maar enkel de topping van nigiri. Zo voorkom je dat de rijst uit elkaar valt. Dip het einde van de topping van de Nigiri-zushi in de sojasaus en breng het naar je mond met de topping naar beneden.


 
Wat doen we met de sojasaus?

Je giet de sojasaus in een schaaltje en dipt de Nigiri-zushi niet met de rijstkant maar met de kant die belegd is, in het schaaltje. De Hosomaki-zushi en Uramaki-zushi dip je even langs de kant in de sojasaus.

Het gieten van sojasaus over gekookte rijst is  in Japan ongebruikelijk en het is nog onhandig ook omdat de rijst  niet meer kan kleven. Je proeft alleen nog maar de sojasaus i.p.v. de smaken van de rijst en de topping. 
 

 

Wat doen we met de wasabi?

Wasabi, de Japanse mierikswortel, is zeer sterk en heet van smaak! In Japan zal men eerst even de sushi in de wasabi dippen en vervolgens in de sojasaus. De sojasaus mengen met de wasabi kan wel, maar het is niet aan te raden omdat daardoor de twee smaken elkaar opheffen  van de rijst en de topping.   

Wat doen we met de gember?

De stukjes gember worden gegeten om de mond op te frissen en om de smaken wat te neutraliseren tussen de verschillende sushi’s.

 

 

 Wat drinken we bij sushi?

De traditionele drank bij sushi is groene thee, die  altijd gratis aangeboden wordt in Japan. Maar je mag er ook Japans bier, sake of witte wijn bij drinken.

De etiquette van sake drinken vereist dat je de kom van de buurman inschenkt, maar nooit je eigen kom. Sake bevat 16-19% alkohol. Sake kan zowel koud, op kamer temperatuur of warm worden geschonken. De warme sake wordt in porceleinen kruikjes geserveerd.

                       

 

  

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

Kun je sushi’s bewaren?

Sushi's kunnen hooguit één dag bewaard worden in de koelkast. Je hoort ze vers te eten!

 

 

Ieder zijn bentobox

Wat bij ons de boterhammentrommel is, is in Japan de bentobox. De Japanse eetdozen hebben vakjes en verschillende verdiepingen, zodat de verschillende hapjes niet met elkaar in aanraking komen. De doos is van gelakt hout of plastic. De kleur en de uitvoering van de box en de kleuren en de variatie van het eten krijgen veel aandacht. Het complete lunchpakket moet zo aantrekkelijk mogelijk zijn. De inhoud moet lekker, gezond, evenwichtig van samenstelling en ook mooi zijn.

De bentobox bevat altijd rijst, de basis van alle maaltijden. Het repertoire van deze lunchtrommel is breed: tempura scampi, wakamesalade, teriyaki-kip, edamame, sashimi, een Japanse omelet en een klein dessert plus één saus: sojasaus.

De kinderen nemen elke dag een bentobox mee naar school. De Japanse moeders zien het als een prestige om de lunchbox van hun kinderen zo aantrekkelijk mogelijk te vullen. Soms lijkt het wel een competitie voor de lekkerste en mooiste bentobox van de klas. Bentoboxen kan je in Japan overal krijgen: in restaurants,   voedingswinkels en stations. Ook maakt men ze gewoon zelf thuis.
           


           

Ook voor kinderen?   

Sushi maken is prima geschikt voor verjaardagen of kinderfeestjes.

De kinderen kunnen lekker aan het werk gezet worden. Ze mogen eindelijk spelen met eten! De sushi hapjes die ze maken lijken op de echte Japanse sushi, maar worden gemaakt van ingrediënten die de kids zeker zullen lusten. De rijstbolletjes kunnen worden veranderd in leuke figuurtjes en vormpjes.

De nori (zeewier) kan worden vervangen door ouwel (gekleurd eetpapier) of kokosbrood waarna deze beplakt wordt met de zoete kleefrijst. De sushi's kunnen ook worden versierd met b.v. hagelslag, fruithagel en nog veel meer.

Frushi!

Om ook aan vitaminen niets tekort te komen kunnen de kinderen kiezen uit vers fruit, bananen, kiwi, peer, appel, aardbeien, mango, ananas, perzik en..... rollen maar! Dit noemen we "frushi".
 

Je kunt ook knakworstjes gebruiken als vulling. Deze worden in de lengte gevierendeeld en met ketchup in de rijst gerold. Ook de begeleidende dip van ketchup e.v.t. met een heel klein scheutje soja saus is een groot succes. Kortom, kinderen hebben genoeg keus om hun eigen eetbare kunstwerkjes te maken! 
  

   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

Wat gaan we maken tijdens deze workshop?

Sushirijst

Tamago

     

Inari

   

Nigiri

 

Hosomaki

 

California Roll Uramaki

 

Spicy tuna maki

   

Temaki
De foto's zijn gemaakt door www.janca.nl